Vitoria-Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Project: Vitoria-Gasteiz Home
Architects: Patxi Cortazar Arquitecto
Location: Basque Country, Spain
Photographs by: Courtesy of Patxi Cortazar Arquitecto

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Vitoria-Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto

The Vitoria-Gasteiz Home is a contemporary private residence located in Vitoria-Gasteiz in the Basque Country, Spain. This luxurious dwelling was designed by Patxi Cortazar Arquitecto and it is characterized by a minimal exterior with a white facade with contrasting features.
Its monochrome interior gives it an air of peace and tranquility while also providing its residents with stunning views of the surrounding countryside.

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Single-family home built essentially in the ground floor, leaving at the first floor only a little studio at the double height of the room and a guest room with bathroom.

The plot has a leaning slope towards the direction North South, so that the construction is located at the North of it, leaving as much space as possible in the South direction.

The project of the building obeys to a fragmented architecture, in a composition of several volumes, with flat or leaning roofs, depending on the direction and the spaces they cover.

The elevator, connected to the chimneys, formalizes the highest and slimmest volume for its functional necessities, which stands out by fitting around itself the rest of the volumes.

The building is covered by white limestone and black pre-patinated zinc at the leaning volumes.

The orientation of the day spaces is at midday and the night spaces at the orientation North and East.

The design of the building has been made following eco-design criteria. When writing the project, the environmental aspects have been evaluated and we have defined actions for the achievement of the goals, having checked their compliance afterwards.

The building conditioning is accomplished through a system of geothermal heat pump with a radiant and refreshing floor. It has mechanic ventilation with heat recovery, the gaps have solar protection with different characteristics depending on the orientation, and the materials used have sustainability certificates; most of them are recyclable.

Patxi Cortazar Arquitecto

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

Vitoria Gasteiz Home by Patxi Cortazar Arquitecto in Spain

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

15 Striking Scandinavian Staircase Designs That Will Make You Drool

While it always is placed in another room such as the hall or the living room, the staircase should be treated as a separate area. Therefore, it should receive its own design.
The design of the staircase is very important for the entire home. First off, it connects multiple floors which means that it links different areas that might have different or similar styles. It should be able to do that seamlessly. Further on, the staircase should also extend the design of the area it is located in. In the Scandinavian home, that usually is in the open plan living and dining room because of the limited space.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Welcome to a new collection of interior designs in which we’ll show you these 15 Striking Scandinavian Staircase Designs That Will Make You Drool. Check them out and let us know what you think of this style. If you like it, then you really need to check out the rest of the designs of our Scandinavian style showcase which features designs of the Scandinavian kitchen, bathroom, bedroom, living roomdining roomkids’ room and home office. Enjoy!

1. Scandinavian Staircase

2. Wallace Emerson House

3. Plain and simple interior

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

4. Scandinavian Staircase

5. Black and white contrast

6. Linnéstaden, Rosengatan 9a

7. Spiral Staircase

8. Scandinavian Interior

9. Schreinerhaus

10. Frejgatan

11. Dalagatan 35

12. House on Water

13. Östra Finnbodavägen

14. Linnéstaden, Plantagegatan 9.B

15. Vitalisvägen 4

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

18 Outstanding Scandinavian Entry Hall Designs For A Comfortable Welcome

If you want to leave a lasting first impression of your home, then everything needs to be in order, starting from the very first point of entry in your home – the entry hall. This is the first taste of your interior design that you or your visitors will be welcomed by and as such, it has to be a good one. But what exactly is the entry hall?
It is certainly not a lounging area but it doesn’t have to be an empty room with a door either. The space itself can be used practically. It can organize your shoes, coats and jackets as well as accessories such as hats and umbrellas but it can also act as a display of artwork or any other items that you want to show off.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Welcome to a new collection of interior designs in which we are going to show you 18 Outstanding Scandinavian Entry Hall Designs For A Comfortable Welcome. Check out the designs that we have found for you and carefully analyze them if you are looking for inspirational ideas that you can use for your own home. If this style seems like a suitable option for your home, then make sure you take a look at the rest of our Scandinavian style showcase, featuring designs of the Scandinavian kitchenbathroombedroom, living roomdining roomkids’ roomhome officestaircase and hallway. Enjoy!

1. Gamla Masthugget, Vattugatan

2. Scandinavian Entry Hall

3. Arsenalsgatan

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

4. Änggården

5. Scandi Interior

6. Interior Bellevue Gothenburg

7. Stockholm Homestaging

8. Hedåsgatan 20

9. Scandinavian Entry Hall

10. Björngatan 18 B, Jönköping

11. Sehlstedtsgatan 9

12. White Scandi Hall

13. 23 Scovil Road – Scandi interior with a mid-century twist

14. Crisp white entrance interior

15. Villa Torekov

16. White contrasted by red bricks

17. Rådmansgatan

18. Linnéstaden, Nordhemsgatan 72

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Project: Connaught Residence
Architects: NatureHumaine
Location: Montreal, Canada
Photographs by: Adrien Williams

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Connaught Residence by NatureHumaine

NatureHumaine have completely redesigned the Connaught Residence – a 1950s house located in Montreal, Canada.
The new design is all about taking the vintage home and giving it a fresh, modern look with minimalist features. Some of the most recognizable features are the geometric shapes arranged in a non-linear way, contrasted by pallets of stark white and bright white colors.
The interior is exposed through large windows and a glass wall, giving a hint of its design through the facade, which has a noticeable shape that is offset from the original building. The offset is a result of an extension that was added to accommodate the growing needs of the expanding family.

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

The changing needs of a growing family triggered the complete reconfiguration and extension of their existing 1950 concrete house. They wanted a contemporary extension that would harmonize with the modern spirit of the original house.
The extension fills the void created by the split level of the existing house and is capped on either side with generous glazing. The living areas of the ground floor are distributed around a central core that has become the new focal point of the house. The new master bedroom found on the the second floor is secluded from the children’s bedrooms and accessed by a glass catwalk spanning the entrance of the home.

NatureHumaine

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

“The house feels at times large and majestic; at times warm & intimate, all seemingly dependent on one’s current vista and mood. This transformative nature allows for the house to feel open & free flowing, but for privacy to be nothing more than a forgotten pocket door or pivoting panel away.”

– Christopher, owner

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

Connaught Residence by NatureHumaine in Montreal, Canada

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

Project: House WR
Architects: Niko Wauters / Schellen Architecten
Location: Keerbergen, Flemish Brabant, Belgium
Area: 1,929 sq ft
Photographs by: Courtesy of Niko Wauters

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

House WR by Niko Wauters

Niko Wauters of Schellen Architecten, a Belgian architecture studio, is responsible for the astounding design of House WR – a contemporary residence located in Keerbergen, a municipality in the Belgian province of Fleemish Brabant.

It is immediately noticeable that this house is the home of contrasts. Not only the exterior colors and materials contrast each other, but also the layout. Towards the street, the interior is closed and private whereas it is wide open and airy towards the backyard garden.

The lower floor keeps all of the common areas seamlessly connected although clearly separated visually, while the private quarters are located on the upper floor.

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

Architect Niko Wauters designed this minimalistic low-energy family home. He is one of the leading architects at Schellen Architecten.

This spacious home was designed on a small plot (8 acres), and is designed around contrasts. Open to the sun & the garden, but closed to the street & the north.

The black volume on the ground-floor contains the living areas, all connected but visual separated. The night part is located on the upper floor in the semi-floating white volume.

Through pivotating glass doors & skylights, daylight illuminates the whole home. At night, the moon is a subtle night light in the upper corridor.

Because of its well thought design, this home uses little energy. Air-tight & well insulated, this home loses almost no energy. The small amount of energy necessary for heating the home during winter, is produced by a geothermal heathpump and solar panels.

Most of the interior lights are LED’s. All produced heat is reused (even heat from waste-water).

This project shows that low energy design & minimalistic architecture can go hand in hand.

Niko Wauters

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

House WR by Niko Wauters in Keerbergen, Belgium

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,